جدول محتواها
معاملات آتی ارز به عنوان بخشی از بازارهای مالی فارکس (Forex) شناخته شده که سازوکاری همانند بازار آتی در بورس دارد. همانطور که نام بازار معاملات آتی ارز نشان می دهد در این بازار ارزها مبادله می شوند. برای آنکه سازوکار این بازار را بهتر درک کنیم نیاز است تعریفی از این بازار داشته باشیم.
معاملات آتی ارز چیست؟
معاملات آتی ارز یا معاملات آتی فارکس، به قرارداد های گفته می شود که خرید یا فروش یک ارز خاص را با قیمتی مشخص، به تاریخی مشخص شده در آینده موکول می کند.
از آنجایی که این قراردادها در آینده اجرا میشوند، به آنها معاملات آتی ارز(Currency Futures) گویند.
به عبارت ساده تر قراردادهای آتی ارز، قراردادهای هستند که تمام اطلاعات، مانند قیمتی که باید خرید یا فروش انجام شود و تاریخ سررسید قرارداد برای مبادله را تعیین می نمایند.
قراردادهای آتی ارز، اندکی پس کنار گذاشته شدن «سیستم ثابت نرخ ارز» و استاندارد طلا در بورس کالای شیکاگو(Chicago Mercantile Exchange) در سال 1972 معرفی شد.
از آنجا که قراردادهای آتی دارای استانداردهایی بوده و در یک بورس متمرکز معامله می شوند، باعث شده تا این بازار، بازاری شفاف و منظم باشد.
این بدان معناست که اطلاعاتی مانند نرخ قرارداد به راحتی در دسترس است.
مقاله پیشنهادی : معاملات آپشن در فارکس
انواع قرارداد
طیف گسترده ای از قراردادهای آتی ارز وجود دارد. اگر از قراردادهای معروف و مرسوم EURUSD(قراردادهای آتی ارزهای یورو و دلار آمریکا) بگذریم، قراردادهای دیگری مانند E-Micro نیز وجود دارند که در اندازه 1.10 قراردادهای آتی ارز معمول هستند.
همچنین جفت ارزهای نو ظهوری مانند BRLUSD(قراردادهای آتی ارزهای رئال برزیل و دلار آمریکا) و RUBUSD(قراردادهای آتی ارزهای روبل روسیه و دلار آمریکا).
هر قرارداد با درجات نقدینگی مختلفی مورد معامله قرار می گیرد. به عنوان مثال، حجم روزانه برای قرارداد های EURUSD ممکن است 500.000 قرارداد باشد در حالی که این حجم در قراردادها نوظهور PLNUSD(زلوتی لهستان و دلار آمریکا) ممکن است 100 قرارداد باشد.
مبادلات آتی ارز
برخلاف خرده فروشی فارکس، که در آن قراردادها از طریق واسطه ها یا بروکر ها معامله میشوند، معاملات آتی ارز در بازارهای متمرکزی منعقد می شوند که مقرراتی همچون قیمت گذاری لحظه ای و شفاف برای تمام معاملات را فراهم می کند.
نرخ بازار برای یک مبادله آتی ارز بدون در نظر گرفتن اینکه معامله گر از کدام کارگزاری استفاده می کند، تقریبا یکسان است.
گروه CME(Chicago Mercantile Exchange)،با 49 قرارداد آتی ارز و گردش مالی روزانه بیش از 100 میلیارد دلار، به بزرگترین بازار معاملات آتی ارز جهان تبدیل شده است.
بورس های کوچکتری از جمله NYSE Euronext، TFX(Tokyo Financial Exchange) و BM&F(Brazilian Mercantile and Futures Exchange) نیز در سراسر جهان حضور دارند.
قراردادهای محبوب
معامله گران و سرمایه گزاران به سوی بازارهای که نقدینگی بالایی دارند جذب می شوند، چرا که این بازارها فرصت بهتری برای بدست آوردن سود فراهم می کنند.
بازارهای نو ظهور معمولا حجم و نقدینگی بسیار کمی دارند، و آنها پیش از جذب قراردادهای بیشتر نیازمند تثبیت و پایدار ساختن خود هستند.
قراردادهای G10، E-mini و E-micro بیشترین معاملات را انجام و بزرگترین نقدینگی را دارا هستند.
خصوصیات
قراردادهای آتی ارز، لیست مشخصاتی مانند حجم قرارداد، حداقل افزایش قیمت و مقدار ارزش مربوطه را باید داشته باشد. این مشخصات به معامله گران کمک می کند تا حجم موقعیت و شرایط مورد نیاز، همچنین سود و زیان احتمالی برای تغییرات مختلف قیمتی در قرارداد را تعیین و نسبت به آن تصمیم گیری کنند.